NieuwsFlash
Gezellig over hamsters praten? Doe mee op het Hamsterforum!
Main Menu
Home
Soorten Hamsters
De Aanschaf
De Voeding
De Huisvesting
Het Gedrag
De Voortplanting
Gezondheid en Ziekte
Hamster Weetjes
Hamsterland Nieuws
HAMSTER FORUM
HamsterBlogs
HamsterFoto's
HamsterFun
HamsterNamen
HamsterBoeken
HamsterFAQs
Privacy Policy
LIDMAATSCHAP
Word lid van Hamsterland! Registreer jezelf hier

Gebruikersnaam

Wachtwoord

Onthoud mij

Hamster Chat
Naam:

Bericht:


Hamster Weetjes PDF Print E-mail


Hampie aan het etenOp deze pagina vind je een groot aantal weetjes over hamsters. De weetjes gaan over alles wat met hamsters en dwerghamsters te maken heeft. Heb jij nou nog meer hamster of dwerghamster weetjes die echt niet kunnen missen op deze pagina, dan kan je een email sturen naar:

En als hier niks tussen staat wat je wilt weten neem dan eens een kijkje op het
Het HamsterForum.Gehoor
Hamsters hebben een zeer goed gehoor, waarschijnlijk kunnen ze zelfs ultrasone geluiden horen, geluiden die zo hoog zijn dat mensen ze niet kunnen horen. Een hamster kan de stem van de verzorger onthouden. Praat dus veel tegen je hamster zodat hij je gaat herkennen via je stem.


Snorharen
De hamster gebruikt zijn snorharen voor de oriëntatie, die waarschuwen hem bijvoorbeeld bij een hindernis. Hij heeft dus een goede tastzin.


Ruiken
Het reukvermogen van een hamster is zeer goed. Ze kunnen dingen beter onderscheiden aan de geur dan het zien van dingen.


Zicht
Hamsters hebben erg grote bolle ogen. Ze zien er immers niet erg scherp mee, maar wel heel erg veel.


Vacht
Lange hamstervachtBij de langharige hamster rassen moet je regelmatig de vacht borstelen, door met bijvoorbeeld een zachte borstel of tandenborstel. Bij de kortharige rassen hoeft dat niet. De vacht beschermt de hamster tegen de hitte in de zomer en de kou in de winter.

Ga nooit je hamster wassen, hamsters houden hun eigen al er goed schoon. Tevens kan je hamster kou vatten en de orginele vetlaag kan aangetast worden.


Wintervacht
WintervachtDe Russische dwerghamster is als enigste hamster, wanneer die in gevangenschap gehouden wordt een wintervacht kan krijgen. De meeste mensen denken dat dat aan de temperatuur ligt, maar daar ligt het nou juist niet aan. Het ligt namelijk aan de lengte van de dag of aan het lichtinterval(de hoeveelheid licht).

De Russische dwerghamster moet natuurlijk in de sneeuw ook beschut zijn voor zijn vijanden. Naarmate de winter nadert worden ook de dagen korter, dus minder lang licht op een dag. Doordat de Russische dwerghamster minder licht krijgt veranderd zijn vachtje in de ideale schutkleur voor in de sneeuw. De kleur kan variëren van licht grijs tot spierwit.


Hamster feitjes
Een hamster heeft een hartslag van ongeveer 300 tot 500 slagen per minuut. Verder haalt een hamster 35 tot 135 keer adem per minuut.


Hygiëne
Verschoon elke dag de plashoek van je hamster en elke week de gehele kooi. Doe de kooi, speeltjes, drinkfles en eventuele buizen met een sopje af. Spoel het wel allemaal heel goed af met koud water.


Eten en drinken
Hamster voerElke dag moet je hamster natuurlijk eten en drinken. Ververs het water en voedsel zoveel mogelijk. Let er ook op; als je je hamster verse groente of fruit geeft, dat hij het niet meeneemt naar zijn huisje, want als je hamster het daar laat liggen is dat ongezond. Het kan dan namelijk gaan rotten.

Verder eet een hamster ongeveer 20 gram droogvoer per dag.


Nagels
Als je hamster te lange nagels heeft wil dat zeggen dat hij te weinig kan graven of klimmen. Als je ze door laat groeien kan de nagel los komen te zitten en krijgt hij wondjes aan zijn tenen. Hierdoor kunnen er ook ontstekingen ontstaan met alle gevolgen van dien.

Je kan de nagels bij een dierenarts (soms gratis), of bij een dierenwinkel laten knippen. Je kan het ook zelf doen, maar doe dit alleen als je het vaker hebt gedaan. Let altijd heel goed op want hamsterteentjes zijn heel teer en kwetsbaar!!


Tanden
Een hamster is een knaagdier. Bij knaagdieren groeien de tanden hun hele leven door. Om te zorgen dat de tanden van een hamster voldoende afslijten moet je zorgen voor voldoende knaagplezier. Leg bijvoorbeeld een knaagsteen, takken(uit de dierenwinkel) of ander hard (voedsel) in zijn kooi.

Als de tanden te lang zijn kun je ze ook laten knippen bij de dierenarts. Het gebit van een hamster bestaat uit 16 tanden. 6 kiezen en 2 snijtanden per zijde.Wangzakken
In de wangzakken vervoerd de hamster voedsel en nestmateriaal. Dit heet hamsteren. De wangzakken beginnen bij de lippen en lopen helemaal door tot de schouders. Ze hebben een enorme capaciteit. Tevens kunnen de wangzakken opgeblazen worden bij gevaar, zo lijkt de hamster een stuk groter en dus gevaarlijker.


Geurklieren
De geurklieren zitten bij een hamster aan beide kanten op de heupen. Ze zijn vooral bij een mannetje goed zichtbaar. Ze zien eruit als zwarte plekjes. Het lijkt net alsof je hamster twee kale/donkere plekjes heeft.

Een hamster gebruikt zijn geur om zijn/haar territorium(gebied) af te zetten (om te laten weten dat hij/zij er is). Ze doen dit door met de flanken ergens langs te duwen/wrijven.


Maag
De maag van de hamster bestaat uit twee 'kamers'. De voormaag en de hoofd- of kliermaag. In de voormaag wordt het voedsel voor-verteerd en daarna in de andere maag volledig verteerd.

Solitair
Nieuwsgierige hamsterSommige hamsters, zoals de Syrische hamster en de Chinese dwerghamster zijn solitair. Dit betekend dat ze niet samengehouden kunnen worden en dus alleen leven. Ze zullen gaan vechten als ze samen met hun soortgenoten worden gehouden.

De Russische, Campbelli en Roborovski dwerghamster kunnen wel samen gehouden worden en zijn dus sociaal. De Roborovski dwerghamster schijnt het beste samen met zijn soortgenoten gehouden te kunnen worden.


Zwangerschap
Een Syrische hamster is ongeveer 16 dagen zwanger.
Een Russische dwerghamster is ongeveer 16 tot 21 dagen zwanger.
Een Campbelli dwerghamster 18 dagen

Je zal niet altijd kunnen zien of je hamster zwanger is. Vaak komt het erg onverwacht!


Hamster Ontsnapt
Twee dwerghamsters aan het etenAls je hamster ontsnapt is uit zijn kooitje, zorg dan dat hij niet uit huis kan ontsnappen. Zorg er ook voor dat er geen andere dieren in huis zijn die hem kunnen verwonden.

Ga rond de avond, als de hamster actief wordt, luisteren bij hoekjes of plekjes waar jij denkt dat hij is. Leg op verschillende plaatsen wat voer neer wat je hamster lekker vindt. En nu opletten of hij/zij tevoorschijn komt. Ga niet als een gek achter je hamster aan maar probeer juist rustig te zijn, je hamster zal zo minder snel schrikken zodat hij/zij niet zo vlug weg zal schieten.


Hamster radjes
Hamster radjes zijn een must in de kooi. Een hamster moet op conditie blijven voor zijn gezondheid. Een hamsterradje is daarom noodzakelijk.

Een goudhamster heeft een radje nodig van minimaal 18cm doorsnede nodig. Een dwerghamster kan vaak in een kleiner radje(meegeleverd met de kooi) wel goed lopen.

Helaas zijn er ook slechte radjes te koop. Een metalen radje met ijzeren houders aan de zijkant is geen goed radje. Je hamster kan zijn eigen namelijk ernstig bezeren aan de rond draaiende delen. Zo kan je hamster plots klem komen te zitten en een pootje breken of zelfs verliezen. Een voorbeeld van een fout Radje:

Een fout Radje 
 Een FOUT Hamster Radje


Een plastic radje, wat aan 1 zijde helmaal gesloten is, is veel beter en veiliger voor je hamster. Ook zijn er een soort hamsterballen op pootjes, die erg geschikt zijn voor je hamster als radje. Twee voorbeelden van goede hamsterradjes zijn:
 Een goed hamsterradje  Een goed hamsterradje
Een GOED radje
Een GOED radje


Hamsterbal
hamsterbalEen andere manier voor de beweging van je hamster is een hamsterbal. Met een hamsterbal kan de hamster als het ware vrij door de woonkamer rondlopen. Dit is erg leuk voor de nieuwsgierige hamster. Je kunt ze bijna in elke dierenwinkel kopen. Ze kosten ongeveer 5 tot 10 euro. Een hamsterbal is dus eigenlijk de ideale manier voor leuke en goede beweging van je hamster.


Tips voor tralie kooi
Zorg ervoor dat de afstand van de tralies niet groter is dan 1 centimeter. Tevens mag de afstand ook niet kleiner zijn dan 3 millimeter, anders kan je hamster er met zijn pootjes tussen blijven klemmen. Zorg er ook voor dat je hamster niet van een te hoge afstand naar beneden kan vallen. Ook moet je er voor zorgen dat je goede deurtjes op je hamsterkooi hebt zitten. Een slecht deurtje heeft een grote opening bij het klemmetje.


Mannetje of vrouwtjes hamster?(Syrische Hamster)
De enige betrouwbare manier om te zien of je een mannetje of  vrouwtjes hamster hebt, is door te kijken naar de afstand tussen het geslachtsorgaan en anus. Bij mannetjes zit er meer afstand tussen en lijkt het meer op een ‘streepje’. Bij vrouwtjes zit het allemaal wat dichter op elkaar, en is het dus meer één gebiedje. Zeker als je ze dan met elkaar kan vergelijken zie je het verschil vrij duidelijk.

In makkelijke gevallen kun je het aan andere dingen zien: bij sommige vrouwtjes zie je tepels. De meeste mannetjes hebben een puntige kont en soms zie je balletjes. Maar al die dingen zijn onbetrouwbaar! Als je hamster geen puntig kontje heeft en ook geen zichtbare balletjes, kan het nog steeds een mannetje zijn, dan is het een mannetje dat (nog) niet zo duidelijk ontwikkeld is.

Sirische hamster sexen


Mannetje of vrouwtjes hamster?(Dwerghamsters)
Eigenlijk is het voor dwerghamsters bijna hetzelfde als bij Syrische hamsters. Je kijkt ook naar de afstand van het geslachtsorgaan en de anus. Bij mannetjes zit er meer afstand tussen en lijkt het meer op een ‘streepje’. De afstand is ongeveer 4 - 6 millimeter. Tevens is er bij de mannetjes een duidelijke geurklier te zien. Deze zit net onder het midden van de buik.

Bij de vrouwtjes dwerghamsters zit alles wat dichter bij elkaar in een gebiedje. De afstand van het geslachtsorgaan en de anus is ongeveer 2 - 3 millimeter.

Dwerghamster sexen


Kun je verschillende soorten hamsters met elkaar kruisen?
Nee, dit gaat niet. Je kunt geen 2 verschillende soorten hamsters met elkaar kruisen. De hamsters kunnen elkaar niet verdragen. Er is wel één uitzondering. Russische en Campbelli dwerghamsters zijn wél te kruisen, je krijgt dan 'hybride' dwerghamsters. Of dit wel z'n goed is idee is.... we denken van niet! Je kunt het beste de rassen gescheiden laten paren!!


Hybride
Een hybride is een kruising tussen een Campbelli dwerghamster en een Russische dwerghamster. Vaak als wij het over een hybride dwerghamster hebben dan hebben wij het over een dwerghamster waaraan te zien is dat er ooit een ander soort in gekruist is of vermoedt wordt dat dit gebeurd is.

Let op: De Chinese dwerghamster en de Roborovski dwerghamster kunnen niet met andere soorten gekruist worden.


Gevaren voor hamsters
Spelen met je dwerghamsterHier volgen een aantal gevaren waar je rekening mee moet houden:

  • Als je een kooi gaat maken, gebruik dan geen verf, lak, beits, geïmpregneerd of kit bij het maken van de kooi. Je hamster kan deze dingen niet verdragen.
  • Te hoge verdiepingen in een kooi kunnen ook gevaarlijk zijn. Je hamster kan zijn eigen erg bezeren bij een val.
  • Spijlen die minder dan 3 a 4 millimeter van elkaar afstaan kunnen ook gevaarlijk zijn. Je hamster kan er met zijn pootjes tussen blijven haken en niet meer los komen. Je hamster zal net zo lang blijven rukken tot hij zijn pootje kwijt is.
  • Puntige voorwerpen zijn erg gevaarlijk voor je hamster!
  • En als laatste hamsterwatten. Hamsterwatten zijn gevaarlijk, koop ze niet! Je hamster kan er gemakkelijk in stikken en verstrikt raken.


Schema van het dierenrijk
Schema van het dierenrijkSchema van het dierenrijk. Een afbeelding van het dierenrijk, waar de Syrische hamster en de dwerghamster in voorkomen. Klik op het plaatje om hem te vergroten zodat je het beter kan zien!


De Dierenarts
Teddy, helaas overleden r.i.p.Als je hamster een bezoekje aan de dierenarts nodig heeft omdat hij ziek is of  er is iets andersmet hem/haar aan de hand, dan kun je het beste wat zaagsel en uitwerpselen uit de kooi meenemen. De dierenarts zal hier soms wat informatie uit kunnen halen. Verder moet je het volgende even noteren; de leeftijd van je hamster, wat hij te eten krijgt, waar hij ergens staat in de kamer, wanneer de (ziekte) of iets anders is ontstaan en of er iets ongewoons is gebeurd.Verenigingen voor o.a. Hamsters

NMCN.M.C is de Landelijke vereniging kleine knaagdieren liefhebbers en behartigt de belangen van de kleurmuis, tamme rat, Syrische hamster, Russische dwerghamster, Chinese dwerghamster, Mongoolse Gerbil, Egyptische Gerbil en hun fokkers en eigenaren.
http://www.kleineknaagdieren.nl/
VEZVEZ De Vereniging van liefhebbers van Exotische Zoogdieren is opgericht op 6 mei 1985 en heeft als hoofddoel het vergaren en verspreiden van informatie over exotische zoogdieren en het houden ervan, ten behoeve van de houders en liefhebbers van exotische zoogdieren 'n hun dieren. Tevens probeert zij de samenwerking tussen haar leden onderling en met andere organisaties te bevorderen.
http://www.vez.nl/RodentRodent is een nieuwe club waar iedereen die geïnteresseerd is in knaagdieren aan zijn trekken komt: van de jongens en de meisjes die een enkel diertje als gezelschap willen houden tot de fokker die met zijn zelf gekweekte dieren aan tentoonstellingen wenst deel te nemen of via de club fokdieren wenst uit te wisselen.
http://www.rodent.be/rodentnederlands/Nederlands.htm
Hamsterland Poll
Geslacht van je hamster
  
Hamster Foto's
f.jpg
Advertentie
Leuke leden links

Kortingscode H&M
Oud IJzer Prijs
Goudkoers
Oud koper prijs
Aluminium prijs
Gebak bestellen

Statistieken
Leden: 7916
Nieuws: 286
WebLinks: 26
Bezoekers: 17915087
Bezoekers en Leden
67 bezoekers online